keskiviikko 16. syyskuuta 2009

16.09.2009 Merkityksellistä elämää IT-alalla ? (Ensimmäinen blogini)


Merkityksellistä elämää IT-alalla ?

Usein keskusteltaessa IT-alan ihmisten kanssa, törmään siihen tosiseikkaan että moni meistä toivoisi näkevänsä oman töittensä jäljen konkreettisemmin. Perustyöpäiväthän koostuvat yleensä aika pitkälti palavereista ja tietokoneen käytöstä omalla työpisteellä. En tarkoita tällä sitä että työ olisi tarpeetonta, eikä siitä saisi tyydytystä, mutta työn suorainen jälki on erilainen verrattuna perinteisiin toimialoihin. Tarkestellaan esim. rakennusalaa, missä rakennustyömies näkee hetki hetkeltä miten hänen oma työnsä edistyy ja päivän päätteeksi hän voi ihastella kättensä jälkeä, IT-alalla tämä on valitettavan usein harvinaista herkkua.

Mistä sitten johtuu että niin moni IT-alan ihminen puhuu tästä asiasta ja kokee asia näin? Luulen että tämä liittyy ihmisen perusarvoihin, kuten työn arvostamiseen, jota voidaan tarkastella siten että jos teen paljon työtä jonka minä itse ja myös muut pystyvät näkemään, olen ahkera ihmisenä ja minua arvostetaan.

Miten oma työni jälki sitten IT-alan yrityksessä näkyy jos käytän tietokonetta 7,5h päivässä, karkeasti sanottua ei mitenkään, ainakaan välittömästi. Välillisesti seurannassa ja raportoinnisa nähdään käyttämäni työtunnit ja rakentuneet kokonaisuudet ja yhteenvedon siitä mitä olen saanut aikaan, mutta tuon pienen välittömän konkreettisen työn näkeminen on se pieni asia mitä moni meistä varmasti kaipaa..?

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on hyvä aihe ja todellakin monia meitä koskettava asia. Olisihan se hienoa että kaikki kokisimme konkreettisesti työmme tuloksen ja täten saisimme myös kiitosta näkyvästä työstä jota päivisin teemme.

Tämän vuoksi olisi varmaan hyvä että "näkymättömän työn" ohella voisi vapaa-aikana saada jotain näkyvää kädenjälkeä aikaiseksi, esim. puutarhan hoidolla. Kaikkihan mm. näkevät ja ihastelevat juuri leikattua nurmikkoa, sekä täydessä kukassa olevia hyvin hoidettuja kukkaistutuksia.

Onneksi itse kuitenkin tiedämme työssä ollessa tekevämme hyvää työtä ja myös jossain määrin näkyvää jälkeä ja täten jaksamme jatkaa kyseisen työn tekemistä päivästä toiseen.

Esimiesten tulisikin täten muistaa kiittää ja palkitakin alaisiaan, sama se mitä työtä he tekevät ja miten näkyvää jälkeä he saavatkaan aikaiseksi.

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

 
sami sami nieminen sami.nieminen nieminen.sami