maanantai 28. syyskuuta 2009

Kehitys 1985 - 2009 luvulle


Pidin joskus 80-luvun loppupuolella BBS:ää (Bulletin Board System, http://fi.wikipedia.org/wiki/BBS), mikä oli sen ajan vastaava kuin nykypäivän Internet. Ajat ovat muuttuneet 15-20 vuodessa huimasti, muistan vielä elävästi miten analogisen modeemin välityksellä soitettiin BBS järjestelmään puhelinverkon kautta, jossa vastasi toinen analoginen modeemi. Julkisia kaupallisiapalveluita suomessa tällöin olivat Infotel ja Telesampo, muistelen tuota aikaa ajoittan haikeudella, sillä se oli jotain käsittämättömän uutta ja erilaista. BBS:n grafiikka oli mielestämme huippu hienoa ainakin silloin, jota tehtiin tuntikausia käsipelillä ns. ANSI-grafiikkalla, joka oli tietenkin merkkipohjaista. Modeemien perusnopeudet olivat 2400Bps-9600Bps ja joillain isoilla pojilla oli jopa 14400Bps nopeudella toimivia huippunopeita modeemeja.

Maailmanikuvani muuttui..

Oli uskomatonta ensimmäisen kerran elämässäni avata modeemi yhteys ulkomaailmaan, se avasi silmäni ja ajatukseni loppumattomasti, koska tällöin koko maailma oli avoinna, enkä enään ollut sidottuna yhteen huoneeseen, minulla oli ikkuna auki.

90-luvulla tuli Internet joka räjäytty pakan totaalisesti, tällöin puhutiin aluksi, gopherista, ftp:stä, sekä Mosaicista ja Netscapesta joka liittyin jotenkin WWW:n, josta sitten tulikin käytetyin Internetin ominaisuuksista. WWW kautta koko maapallo olikin yhtäkkiä käytössä ja se lisäsi informaatio tulvaa huimasti, ala kehittyikin WWW vuoksi 2000-luvun alussa taas yhden harppauksen eteenpäin. Tästä eteenpäin ei ole tullut sinänsä mitään uutta, yhteysnopeudet ovat toki kertaantuneet vuosi vuodelta ja nykyään peruskäyttäjä saa kotiinsa valokuidulla 100Mbitin yhteyden.

Uusi vallankumuos on kuitenkin jo tullut mutta sen käyttömahdollisuuksia, ainakin yritysmaailmassa vielä mietitään. Tarkoitan tällä sosiaalista mediaa, johon lukeutuu mm. Facebook, twitter, linkedIn, Skype, yms. viestinnälliset "välineet" joilla ihmisten vuorovaikutus nousee uudelle tasolle. Kuluttaja sektorilla hyödyt ovat selvät ja hyvin viihteelliset, mutta yritysmaailman hyödyt ovat vielä selvittämättä, se koska sen aika tulee jää nähtäväksi. Odotan innolla miten maailmamme ja tapa kommunikoida muuttuu 2-5 vuoden sisällä ja miten se muuttaa totuttua liiketoimintamallia, sekä ihmisten tapaa tehdä työtä IT-alalla.

Let's see..

1 kommenttia:

Vesku kirjoitti...

Vitsi, muistot tuli mieleen noista boxeista! :D

Itse käytin vuonna '84 Kotka Elektroniikan boxia aktiivisesti, joka tosin loppui siihen, kun mutsi hokas puhelinlaskun. Kumma, että 300 bps:n kumituttimodeemilla voi saada niinkin paljon dataa aikaiseksi perus puhelinverkossa... C64 oli kyllä mainio lankku, mulla on se vielä kellarissa piilossa odottamassa vintage-iltaa.

Menin töihin Westcom Systemsiin 1990 ja tuotiin Supra modeeemeita maahan. Se oli kanssa hauskaa aikaa, vielä pääs ratsastamaan korkealla aallolla - iso liksa, matkapuhelin Siemens Freeman, Mazda 626, paksu tammipöytä ja helppo duuni myyntipäällikön tittelillä. Rahaa tuli ikkunoista, mutta sitä laitettiin samalla ovesta ulos aikatavalla. Pidettiin omaa BBS-purkkia yhdessä huoneessa silloin, hauskaa oli :D

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

 
sami sami nieminen sami.nieminen nieminen.sami